10 SUNDE GRUNDE TIL AT SPISE HVIDLØG💚
Hvidløg indeholder rigtig mange svovlforbindelser og antioxidanter, der gør den til en af de sundeste planter - hvis man altså spiser dem rå og i rigelige mængder.
Hvidløg har siden oldtiden været brugt som et naturlægemiddel mod alverdens lidelser og moderne videnskab bekræfter at det velsmagende medlem af løgfamilien kan forebygge mange sygdomme.
Især svovlforbindelsen allicin, der udløses når friske hvidløg knuses, har i adskillige undersøgelse vist sig at kunne påvirke kroppen. Allicin opstår når enzymet alliinase skæres eller tygges.
Men når hvidløg bliver kogt i for eksempel en gryderet inaktiveres allinase - så hvidløg skal spises rå, hvis du spiser dem for helbredets skyld.
Også andre svovlforbindelser som diallyl disulfide (DADS) og diallyl trisulfide (DATS), der især er rigelige i hvidløgsolie, har vist sig at kunne påvirke helbredet. Men hvidløg indeholder også mange antioxidanter, der i en nylig undersøgelse viste sig at være særligt fremherskende i spirede hvidløg.
Det er svært at finde et køkken i vore dage, hvor hvidløg ikke indgår som et vigtigt krydderi, men mange mennesker skyer det på hverdage for at undgå hvidløgsånde.
Desværre tyder undersøgelser på at mange af de sunde virkninger også forsvinder, hvis hvidløget steges. En undersøgelse fra Sydkorea viste i 2013 at kortvarig opvarmning reducerede de anti-inflammatoriske stoffer.
En nylig undersøgelse, viste at det meste effektive middel til at undgå hvidløgsånde er mælk, som med sin blanding af fedt og vand er bedst til at opløse de ildelugtende svovlforbindelser, der er skyld i hvidløgsånden.
Her er 10 sunde grunde til at spise hvidløg så ofte som muligt.
1. Hjertet
En undersøgelse fra Chung Shan Medical University i Taiwan viste i 2010 at diabetes-patienter kan have gavn af at spise hvidløgsolie.
Diabetes-patienter er særligt sårbare over for en form for hjertesygdom, der betegnes diabetisk kardiomyopati, som er inflammation og svækkelse af hjertets muskelvæv.
Test af rotter med diabetes, der enten fik hvidløgsolie eller majsolie viste, at rotter, der fik hvidløgsolie oplevede gavnlige ændringer, som medfører beskyttelse mod skader på hjertet.
Ændringerne syntes at være forbundet med de potente antioxidant egenskaber af hvidløgsolie, forskerne siger og tilføjer, at de har identificeret mere end 20 stoffer i hvidløgsolie, der kan bidrage til effekten.
"Konklusionen er, at hvidløgsolie besidder et betydeligt potentiale for at beskytte hjertet mod diabetes-induceret kardiomyopati," skrev de.
Diallyl trisulfider fra hvidløgsolie har i forsøg med mus også vist sig at kunne reducere skaderne efter et hjerteanfald.
Svovlbrinte har vist sig at beskytte hjertet mod skader. Det er imidlertid en flygtig forbindelse og vanskelig at behandle med. Derfor testede forskere fra Emory University i Atlanta, Georgia, i 2011 diallyl trisulfid i håbet om at det kunne tilføre svovlbrinte til hjertet.
Og museforsøgene viste faktisk, at musene, der fik diallyl trisulfid havde 61 procenter færre skader på hjertet sammenlignet med ubehandlede mus.
2. Blodtryk
Indholdet af allicin i hvidløg reducerer risikoen for forhøjet blodtryk, viste en undersøgelse fra University of Alabama i Birmingham i 2007.
Allicin udvikles til de ildelugtende svovlforbindelser, der giver hvidløgsånde, men også reagerer med røde blodlegemer, afslapper blodkarrene og sikrer at blodet flyder lettere gennem blodårerne.
Det får de celler, der forer blodkarrenes vægge, til at slappe af, hvilket får blodkarrene til at udvide sig.
Dermed reduceres blodtrykket, så blodet kan transportere mere ilt til vigtige organer, og mindske presset på hjertet.
Resultaterne er baseret på test af rotters blodkar, der blev 72 procent mindre stive - altså mere elastiske.
En gennemgang af 21 tidligere undersøgelser om sammenhængen mellem hvidløg og blodtryk viste i september 2013 at især pressede hvidløgspiller med et garanteret indhold af allicin på 1,8 mg, kunne reducere forhøjet blodtryk med 10 procent i løbet af 12 uger.
3. Kolesterol
En gennemgang af tidligere undersøgelser om hvidløgs påvirkning af hjertekar-systemet såede tvivl om hvidløgs effekt på kolesterol-indholdet. Gennemgangen, der blev lavet i 2005 og inkluderede 25 undersøgelser om kolesterol-indholdet konkluderede, at 14 undersøgelser ikke syntes at vise nogen påvirkning, mens 11 gjorde.
Forskerne bag analysen pointerede dog at de 14 undersøgelser, der ikke viste nogen effekt havde taget udgangspunkt i personer med et normalt eller meget lidt forhøjet kolesteroltal, mens de 11 studier med effekt havde haft deltagelse af personer med et meget forhøjet kolesteroltal.
I de 11 studier, hvor hvidløg havde vist effekt, var kolesteroltallet i gennemsnit faldet cirka 10 procent.
Undersøgelserne tyder således på at hvidløg ikke har nogen effekt som forebyggelse, men kan sænke kolesteroltallet moderat, hvis man har meget forhøjet kolesterol.
4. Lungekræft
En undersøgelse i 2013 fra Jiangsu Provinscenter for Sygdomskontrol og Forebyggelse, viste en markant effekt af at spise friske hvidløg på risikoen for lungekræft.
Resultaterne af undersøgelsen viste, at deltagere, der spiste rå hvidløg regelmæssigt som en del af deres kost (to eller flere gange om ugen), havde en 44 procent nedsat risiko for at udvikle lungekræft.
Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer og interviews med 1424 kræftpatienter og 4543 kontrolpersoner om deres livsstilsvaner.
5. Hjernekræft
Svovlforbindelser i hvidløg har i test vist sig effektive til at bekæmpe glioblastoma, der er en af de mest almindelige former for hjernekræft.
Forsøg på Medical University of South Carolina i 2007 med tre svovlforbindelser kaldet DADS, DAS og DATS viste at - især DATS - forbindelserne kunne udrydde kræftcellerne.
Kræftceller har et højt stofskifte og kræver meget energi for hurtig vækst. I denne undersøgelse, hvidløg forbindelser producerede reaktive ilt arter i hjerne kræftceller væsentlige gorging dem ihjel med aktivering af flere dødsfald kaskader.
"Vores forskning fremhæver planters store potentiale som naturmedicin til styring af ondartet vækst af humane hjerne tumorceller," siger medforfatteren dr. Ray Swapan.
6. Slidgigt
I 2010 fremlagde forskere ved Kings College i London og University of East Anglia resultater, der viste,, at kvinder, som spiser en kost med et højt indhold af allium-familien - som hvidløg, løg og porrer - sjældent har slidgigt i hoften.
Undersøgelsen er baseret på undersøgelser af mere end 1.000 raske kvindelige tvillinger, hvoraf mange ingen symptomer havde på slidgigt.
Forskerne foretog en detaljeret vurdering af tvillingernes kostvaner og analyserede sideløbende røntgenbilleder, der viste omfanget af tidlig slidgigt i deltagernes hofter, knæ og ryg.Forskerne mener, at en forbindelse kaldet diallyl disulfid begrænser mængden af brusk-ødelæggende enzymer.
7. Antibakterielt
Der kan være en god ide i at smøre bøfferne grundigt ind i hvidløg før de smides på grillen.
Forskere ved Washington State University konstaterede i 2012 at hvidløgsstoffet diallyl sulfid var 100 gange mere effektivt end antibiotikaerne erythromycin og ciprofloxacin, samtidig med at det slog til på en brøkdel af tiden.
Opdagelsen åbner døren til nye behandlinger af råt og forarbejdet kød og overflader, der bruges til madlavning og hvor, der risikerer at være cambylobacter-bakterier, som er en af de mest almindelige årsager til tarmsygdom.
I forsøg konstaterede forskerne, at forbindelsen let kunne gennemtrænge en biofilm, som beskytter bakterierne, og gå i ledtog med et svovlholdigt enzym for derefter at ændre enzymets funktion for effektivt at dræbe bakteriecellerne.
8. Prostatakræft
En undersøgelse fra University of Pittsburgh Cancer Institute viste i 2011 at svovlforbindelsen diallyl trisulfide (DATS) fra hvidløg kunne blokere et protein, der er skyld i at kræftceller i prostata ikke dør.
En gennemgang af tidligere undersøgelser viste i 2013, at især hvidløg, men også andre løgplanter havde en positiv effekt på risikoen for prostatakræft.
Genngangen af de ni seriøse undersøgelser viste at hvidløg reducerede risikoen for prostatakræft med op til 23 procent.
Forskerne fra China-Japan Friendship Hospital i Beijing, Kina, anbefalede dog at der blev lavet flere og mere veldesignede undersøgelser for at bekræfte deres resultater.
9. Graviditet
Hvidløg blev i en undersøgelse fra den norske sundhedsstyrelse i 2013 fremhævet som et middel, der var forbundet med en lavere risiko for tidlig fødsel.
Det skete på baggrund af en undersøgelse af næsten 19.000 mødre, hvoraf 5 procent havde født for tidligt.
Forskerne valgte at fokusere på løgplanter og tørrede frugter, der i tidligere undersøgelser havde vist en effekt. Deres undersøgelse viste at hvidløg reducerede risikoen for tidlig fødsel med gennemsnitligt 53 procent.
For tidlige fødsler skyldes ofte mikrobakterielle infektioner, som hvidløg i flere undersøgelser har vist sig effektive imod.
10. Immunsystemet
Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet har i årevis forsket i hvidløg og fundet frem til, at svovlforbindelsen ajoene, der også udvikles fra allicin, kan bekæmpe bakterier, som er svære for immunsystemet at få bugt med.
Når bakterier klumper sig sammen i såkaldte biofilm – hvor de omgiver sig med en sej hinde af organiske materialer – bliver de modstandsdygtige over for antibiotika.
"Vi ved, der findes en potent kemisk forbindelse i hvidløgsplanten, som afvæbner resistente bakterier ved at lamme deres kommunikationssystem. Ajoene forhindrer specifikt bakterierne i at udskille giftstoffet rhamnolipid, som ødelægger de hvide blodlegemer i kroppen.
De hvide blodlegemer er svære at undvære, fordi de er en effektiv del af immunforsvaret og både forebygger infektioner og dræber bakterier," fortæller Tim Holm Jakobsen, der har lavet sin ph.d.-afhandling om ajoene.
Få den rigtige mængde af de gavnlige stoffer fra hvidløg og undgå lugten - Prøv Den Tibetanske Hvidløgskur🍀